Kategorier
info

Vandra till Helags

Att fjällvandra är något som många drömmer om och har på sin bucketlist i livet. Ett trevligt sätt att vandra om vi gärna vill rekommendera är att ta sikte på en fjällstation. De flesta fjällstationerna i Sverige ägs och drivs av STF, Svenska Turistföreningen, så gör även Helags fjällstation. Fördelen med att ta in på en fjällstation är att man slipper släpa tält och en del annan tung utrustning så som sovsäckar och liggunderlag. Men du behöver sannolikt fortfarande ha med dig ett spritkök eller på annat sätt planera för att äta måltider på fjället. Väl på Helags Fjällstation serverar de både frukost och middag och om du vill kan du köpa lunchpaket på frukosten.

Helagstoppen är Härjedalens högst berg och fjället reser sig 1797 meter över havet. De flesta som vandrar till Helags gör det från Ljungdalen där närmsta allmänna väg finns. Det är en vandring på 13 kilometer. I Ljungdalen finns en parkering som heter Kläppen, därifrån utgår de allra flesta vandrare och leder är skyltad. På parkeringen finns dass och vindskydd för ett sista toalettbesök innan ni ger er av. Räkna med att turen tar iaf 4-5 timmar att vandra så ta med gott om fika och förstärkningsplagg.

Helags fjällstation ligger vid foten av Helagsmassivet och vandringen dit är lite uppförs nästan hela vägen, men leden är ändå fin och vältrampad så det är relativt sett lättvandrat för at vara i fjällen. Efter 3-4 kilometer passar ni en vacker sjö som heter Kesusjön, om ett dopp låter frestande skulle jag tänkte en gång till. Vattnet är smältvatten från fjällen omkring så vattentemperaturen är inte särskilt hög.

Ju längre ni kommer desto mäktigare upplever man Helags och glaciären som man kan se från långt håll.

Alternativ tur till Helags

En alternativ vandring som är längre men som vissa väljer är att inleda vandringen från Ramundberget. därifrån är det 28 km och turen tar ca 10 timmar. Man bör i så fall vara van vandrare och börja tidigt på morgonen. Väljer man att ta md tält kan man ju såklart gå långt man orkar. Längs med vägen njuter ni av pampiga vyer över Sylarna och Predikstolen, Sveriges högst belägna glaciär söder om polcirkeln, blomsterprakten sommartid och granna färger på hösten.

Bestiga Helagstoppen

Om ni ska bestiga Helagstoppen så är det något vi rekommenderar att ni gör dag 2. Det är en tillräcklig strapats att ta sig fram till fjällfoten. När ni sedan vaknar utvilade kan ni ta sikte mot toppen om vädret tillåter. Då det är många höjdmeter till toppen är det en tuff tur, har du känsliga knän kan det värsta vara att ta sig ner från toppen. Det är brant och delvis eländig terräng med rullgrus på leden så gå försiktigt!

Avslutande tips

  • Testa in kängor och utrustning innan ni ger er av
  • Boka boende i förhand, det är populärt och du ska inte räkna med att det finns plats om ni bara dyker upp.

Här kan du se en film från Helagsglaciären. Filmen är producerad av Fjällbyrån.